czwartek, 31 lipca 2008

Pieprzniki jadalne, czyli pospolite kurki

Latem, a dokładnie od lipca zaczyna się sezon na popularne kurki. Fachowa nazwa tych żółtawych grzybów to pieprzniki jadalne. Są bardzo trwałe i dość proste w przygotowaniu. Te znalazłem (pomimo upałów) w warmińskim lasie koło Dobrego Miasta, Wichrowa i Smolajn. Nie ma nic smaczniejszego niż jajecznica z kurkami. Polecam kilka przepisów:

6 komentarzy

  1. Zupa z kurek bardzo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i jeszcze raz wszystkich do odwiedzenia swojego bloga, ale niewiele widziałem ètait bardzo dobre zdjęcia ... wybaczenie, jeśli tłumaczenie jest dobre, ale nie mogę używać narzędzia tłumaczenia online ...

    OdpowiedzUsuń
  3. a mi kurki kojarzą się z Mazurami, bo takich pysznych, jak parę lat temu na wakacjach, to nie jadłam, przedtem ani potem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja uwielbiam z nomi najpospolitszą jajecznice.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy2/8/08

    smaczne go.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kurki i zbierac i przyrzadzac i jesc :)
    U mnie na Kaszubach gdzie mieszkam w kraju jest ich sporo, teraz jestem w Bawarii i tez widze je w sklepach, ciekawi mnie skad sa?

    OdpowiedzUsuń