Pieprzniki jadalne, czyli pospolite kurki

Latem, a dokładnie od lipca zaczyna się sezon na popularne kurki. Fachowa nazwa tych żółtawych grzybów to pieprzniki jadalne. Są bardzo trwałe i dość proste w przygotowaniu. Te znalazłem (pomimo upałów) w warmińskim lasie koło Dobrego Miasta, Wichrowa i Smolajn. Nie ma nic smaczniejszego niż jajecznica z kurkami. Polecam kilka przepisów:

Komentarze

  1. Zupa z kurek bardzo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i jeszcze raz wszystkich do odwiedzenia swojego bloga, ale niewiele widziałem ètait bardzo dobre zdjęcia ... wybaczenie, jeśli tłumaczenie jest dobre, ale nie mogę używać narzędzia tłumaczenia online ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy31/7/08

    a mi kurki kojarzą się z Mazurami, bo takich pysznych, jak parę lat temu na wakacjach, to nie jadłam, przedtem ani potem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy2/8/08

    A ja uwielbiam z nomi najpospolitszą jajecznice.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy2/8/08

    smaczne go.

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy5/8/08

    Uwielbiam kurki i zbierac i przyrzadzac i jesc :)
    U mnie na Kaszubach gdzie mieszkam w kraju jest ich sporo, teraz jestem w Bawarii i tez widze je w sklepach, ciekawi mnie skad sa?

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza